Fare İlaçlama

Oca 19, 2015 Böcek İlaçlama

fare-ilaclama

Kemirgenler sınıfında küçük memeliler olarak bilinen fareler Latince’de  “Myomorpha” adı ile anılır. Kemirgen dişlere, uzun kuyruğa sahiptirler. Fare türlerinden en fazla bilinen ve görünen ev farelerine “mus musculus”  adı verilir. Ev, çatı, pamuk, lağım, kör, kanguru, tarla faresi gibi yüzlerce türü mevcuttur.

Yaşam alanlarımız olan evlerimizde görülen ve genellikle diğer fare türlerine oranla daha küçük olan farelere “ev faresi” denir. Bir diğer fare türü halk arasında “sıçan”  diye de adlandırılan “lağım fareleri”dir.  Bunların dışında genellikle tarlalarda, bahçe  ve ekili alanlarda görülen “tarla faresi” ile kilerlerde ve loş alanlarda görülen “fındık faresi” gibi diğer türleri de mevcuttur.

Minik bir burun, uzun ince bir kuyruk ile yuvarlak kulaklara sahip dört ayaklı  fareler,  bir çizgi film karakteri olduğunda çok sevimli görünebilirler. Fakat gerçekte bu sevimlilik yerini çabuk üreyen, insan sağlığını tehdit eden  bir duruma dönüştürmektedir. Evcil hayvan olarak evlerde beslenen “hamster” türleri dışında fareler doğada çok çevik, hızlı ve dayanıklı hayvanlar olup, böcekleri yiyerek doğanın dengesine hizmet etmektedirler.

Fareler 50 gün kadar üreme dönemine girerler. Gebelik dönemleri 20 gün sürer; bir batında 8-10 yavru doğabilir ve yavrular dünyaya geldiklerinde genellikle 1-2 gram kadardırlar. Farelerin çok kalabalık bir aile olmaları 2 yıl alabilir.

Fareler insanların yaşadıkları ortamları, beslenme ve barınma açısından çok faydalandıkları bir yer olarak görürler. İnsanların yemek artıkları onların besininin büyük bir bölümünü karşılar. Fareler, gündüzleri görünmezler, bu nedenle onları fark etmek zor olabilir. Onlar geceleri ortaya çıkmayı severler, çünkü rahatlıkla yiyecekleri tüketebilirler.

Fareler, vücut yapıları sebebiyle kuyruklarının geçtikleri yerlerden geçebilme özelliğine sahiptirler. Ayak yapıları sayesinde düz duvara tırmanabilirler. Fareler evlere genellikle kemirdikleri kapı altlarından, pis su borularından, duvardaki deliklerden ve boşluk kalan çatılardan girebilirler. Bu nedenle, bu gibi yerleri sıklıkla kontrol etmeli, farelerin girebilecekleri boşlukları kapatmalısınız. Böylelikle farelerle karşılaşma olasılığınız minimuma inecektir.

Dünyada her yerde sıklıkla karşılaşılan fareler, insanların yaşam alanlarında onların besinleriyle beslenir ve taşıdıkları mikrop ve hastalıklarla insanların sağlıklarını tehdit ederler. Dünya tarihine baktığımızda farelerin sebep olduğu yüzlerce hastalığın olduğunu görebiliriz. Hatta bu hastalıkların bir çoğu da ölümcül niteliktedir. Hastalıklar dışında kemirgen türlerinin başında gelen fareler, çeşitli eşyaları da kemirebilirler. Günümüzde halen farklı hastalıklara yol açabilen, eşyalara zarar veren farelerin yaşam alanlarımızı işgal etmemesi için bazı önlemlerin alınması kaçınılmazdır.

Profesyonel olarak fare ilaçlama yapılmadan farelerin hepsinden kurtulmak imkansızdır.  Bireysel ve profesyonel olmayan önlemler çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Hatta bazen ilaçlama yapmak da yüzde yüz yeterli olmamakta, bu nedenle profesyonel ilaçlama kontrol ekibi fareler için “istasyon” adı verilen kutularla fareleri yakinen takip ederek, onlardan kalıcı olarak kurtulmayı sağlamaktadır. Bu nedenlerle, farelerden kurtulmak için tecrübeli ve profesyonel bir ekip ile kaliteli hizmet veren firmalarla irtibata geçilmesi gerekmektedir.

 

“Fare İlaçlama” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp chat