Maytlar insanların her daim yaşam alanlarında oldukları için, ilaçlama ile önlem alınması gereken haşeratlardandır. İlaçlama firmaları tarafından yapılacak profesyonel sisleme yöntemiyle kurtulabilinir. Akarlar, diğer adıyla maytlar, eklem bacaklılar grubundandır. Dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenmektedirler. İnsan vücudunda milyarlarca akar yaşabilmektedir. En fazla halı, koltuk, yatak ve tüylü objelerde veya kirli ortamlarda görülürler. Bu haşereler çok küçük olduğu ve hatta çıplak gözle görülemediği için fark edilmeleri çok zor olup, çoğunlukla tahtakurusu veya pire ısırmaları ile karıştırılırlar. Nemli alanlarda yaşamakta olan ve astıma yol açabilen akarlar, çok küçük olduklarından mikroskopla görülebilmektedirler. 55 mikrona kadar gelişen maytlar mevcuttur. 1 gr deri parçası 1.000.00′ a kadar akarın beslenebilmesi için yeterli olur. 156 çeşit mayt mevcuttur. 5 yıl kullanılmış yatakta 5 ila 10 milyon mayt yaşamaktadır. Sağlık açısından özellikle çocuklarda büyük tehlike yaratmaktadırlar. Akarlar, çok hızlı çoğalmakla birlikte dışkılarını ve yumurtalarını havada asılı bir şekilde bıraktığından solunum yolu hastalıklarına maruz bırakırlar. Bağışıklık sisteminin az geliştiği çocuklarda ve hastalarda maytlar, enfeksiyonlara ve ciddi hastalıklara da sebep olurlar. Akarların neden olduğu rahatsızlıklar, astım ve bronşit gibi solunum yolları hastalıkları ile kaşıntı, kızarıklık, yaralar gibi çeşitli alerjik durumlardır.
Maytlarla mücadele lokal olarak imkansızdır. Bireysel müdahaleler, haşerenin çok çabuk çoğalması ve beslenecek çok fazla ortamının olmasından dolayı yetersiz kalmakta ve köklü bir çözüme ulaşamamaktadır. Özellikle koltuk, halı, yatak ve kıyafetlerin üzerinde bulunan akarlar, nemli, ılıman ve sıcak bölgelerde çok çabuk çoğalabilirler. Mayt ilaçlama için profesyonel yardım alınmalıdır. Doğru bir yöntem ve ilaçlamayla maytlar kalıcı bir şekilde yaşamdan uzaklaştırılır. Mayt ile mücadele, bazı durumlarda ilaçlama olarak da yeterli gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda, 140 derece nano teknolojisi kullanılıp, buhar ve dezenfektan yardımıyla, yatak, koltuk ve halıların içlerine derinlemesine uygulanarak, mekanlar temizlenip arındırılır, ve sonrasında yapılan ilaçlamayla hijyenik ortama kavuşturulur. Dezenfektasyon ve ilaçlamadan sonra, mekanların havalandırılması önemlidir ve bir hafta kadar kuru temizlikten sonra, istenirse, genel temizlik yapılabilir.
Akar ilaçlama; depo, mağaza, ev, iş yeri gibi kapalı alanlarda çoğu zaman sıvı ilaçlama yöntemi ile uygulamanmaktadır. Sıvı ilacın uygulanması ulv cihazıyla yapılır ve böylelikle tam koruma sağlanır. Otel ve hastane ilaçlamalarında da periyodik olarak kontroller sağlanıp, akar ile mücadele sıklıkla yapılmalıdır. Yatak, yorganlar, çarşaflar, yatak pedleri ile birlikte kıyafetlerin de ilaçlanması maytlardan kurtulmak için yapılmalıdır. Sık kullanılan eşyalara da uygulanan bu işlemler ve detaylı dezenfekte için, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olan Ays ilaçlama tarafından yardım alabilirsiniz.